google6a8d4f01dbd7e91b.html
 
Mobil logo 2019

Med lime i grytan blir det en mild och fin citrussmak.
4 pers

 • 500 g kycklingbröstfilé 
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • ½ lime
 • 1 dl vatten
 • 2 dl crème fraiche ®
 • ½ tärning hönsbuljong
 • 1 tsk soja
 • 1 msk honung
 • färsk persilja
1. Stek kycklingfiléerna i smör i en stekpanna, ca 5 min per sida. Salta och peppra under tiden.

2. Tvätta limen noga i ljummet vatten. Skala den med potatisskalare utan att få med det vita. Skär skalen i tunna strimlor. Dela limen och pressa ur saften.

3. Häll över saft och skal från limen i pannan. Vispa ihop vatten, crème fraiche, smulad buljongtärning, soja och honung.
Häll blandningen i pannan.

4. Låt koka under lock på svag värme några minuter. Strö över persilja

Servera med pressad potatis, potataisgratäng eller ris
Läs hela inlägget »

Jag heter Anneli Andersson och kommer ifrån början från Kinnarumma, en liten by som ligger mellan Borås och Kinna. Jag har hamnat här nere utav två anledningar. Den ena är att jag har tillbringat massor av barndomens somrar här och trivdes gott i Halland med närhet till Hav, kust och skön natur. Den andra anledning är att jag efter ett allvarligt samtal med min far, då jag är åtta år, förstod att jag var tvungen att gifta mig med en bonde.

 
Jag och min far satt och pratade om vad jag skulle bli när jag blev stor och redan som åttaåring var jag bergsäker,
jag skulle köpa en gård och där skulle jag ha massa djur.

Där och då började min far förklara för mig om bondelivet, hur hårt det var, att jag aldrig var ledig och att det inte ger några pengar. Dessutom så var det fruktansvärt dyrt att köpa en gård så enda chansen för mig att få en gård var att gifta sig till den.

Min lilla åttaåriga hjärna jobbar febrilt och blixtsnabbt kommer svaret:
Då ska jag gifta mig med en bonde, jag vill att han ska vara rik och jag vill att han ska heta Sandberg (det var mitt efternamn och jag visste att jag skulle byta namn då jag gifte mig och för att komma förbi det så letar jag upp en rik bonde som heter Sandberg) Hur svårt kan det vara.

1984 flyttar jag till Halland och börjar jobba på Kungsgården,
en stor gård i Åskloster med mjölkkor och travhästar. Jag trivdes verkligen som fisken i vattnet.

Vad jag saknade var ju ”min ” bonde.
Sture, som ägde gården var nästan lika gammal som min pappa och hade redan familj,
så det var helt ointressant.

Däremot så fanns det en tjej i familjen som hette Caroanne.
Hon var lika gammal som jag,
lika ko – och hästtokig som jag och vi allierade oss direkt.
Nu skulle vi ut och ragga bönder på Björkgården.
Det var ett ställe som låg in the middle of knowhere.
Mitt ute på vischan, strax söder om Varberg.
Idag är det absolut ingenting, bara en jättestor byggnad,
hur ful som helst.
Men då det begav sig -84, då var det en metropol.
Det var dans både lördag och söndag och massor av folk.
Och det var där vi raggade.


Efter att ha svassat runt där i tre månader hade jag hittat min bonde.
”Min bonde” hette Bengt Andersson.
Fel efternamn och jag har inte sett till någon rikedom (fast han påstår själv att han var rik tills han träffade mig)
men han var min...
Bengt har sin föräldragård ett stenkast ifrån B&B.et.
Där fanns det mjölkkor och växtodling.

Vi tog över Bengts föräldragård 1987 och jag fick min prins och hela kungariket

Läs hela inlägget »

Detta bakverk som fått sitt namn efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova är en tårta med lemoncurd grädde och frysta hallon och blåbär som garnering.Perfekt till en fikastund under våra gamla lönnar en solig sommardag.

 

Ingredienser
PORTIONER: 8 bitar
 • 4 äggvitor
 • 1/2 krm salt
 • 2 1/2 dl socker
 • 1 msk majsstärkelse
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
Sätt ugnen på 250°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård och du inte känner några sockerkorn mellan dina fingrar. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter (för 8 bitar). Bred ut smeten i formen. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
Sätt in formen i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Gärna över natten ÖPPNA INTE UNDER TIDEN!

Lemoncurd:
1 tårta
 • 2 citroner
 • 2 äggulor
 • 1 ägg
 • 2 dl socker
 • vatten
 • 100 g smör
Gör så här
Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Värm försiktigt under omröring i en tjockbottnad kastrull, använd termometer, det får inte gå över 85 grader.
Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller sig ca en vecka ikylskåp. Frys om det blir över.

Garnering:
Skär i tårtbitar eller garnera hela tårtan.
Börja med lemoncurd,bred på grädde och toppa med bär, frukt, nötter choklad eller vad du tycker om.
Läs hela inlägget »

Anders hade gått till grannstället och träffat Karolina. De var inte gifta eller ens förlovade. Men faktum kvarstod, hon var gravid och här börjar resan...

Anders och Karolina i unga år
Anders och Karolina i unga år
Hugo Hugo

Men jag får ändå börja med Hugo.
Det var Hugo som bodde här då vi 1987 började arrendera marken runt Karlsberg gård. Då var Hugo redan en gammal man och hade slutat med sitt jordbruk några år innan. Bengt och hans familj ägde grannstället till Karlsberg gård. Bengts far Karl-Erik arrenderade redan marken av Hugo så när vi köpte Bengts föräldrahem -87 tog vi även över arrendet av Hugo. Han var född på gården och hade levt hela sitt liv på gården och den dagen -96 som han dog gjorde han också det på gården.

Karolina och Anders med äldste sonen Edvin född 1893 i Amerika Karolina och Anders med äldste sonen Edvin född 1893 i Amerika
Året är 1892 och Hugos far Anders är 28 år och redo för att ta över gården men i sista stund backar han ur.  Anders tackar nej, skruvar på sig lite och säger att han vill emigrera till Amerika.
Varför det blev som det blev vet vi inte men Anders hade varit hemma på vår gård (grannstället), där det på den tiden fanns en ung hushållerska, Karolina 23 år och gjort sig lite olycklig med henne (ja man kallade det så).
De var varken förlovad eller gifta men av någon konstig anledning hade Karolina blivit gravid. Det här var ju absolut inte bra och om det nu var så att de faktiskt ville dölja hela graviditeten eller bara var äventyrslystna kan vi bara spekulera i. Men de beger sig iväg våren -92 och Karolina är vid denna tid höggravid,
så det där med att dölja någon graviditet var det inte tal om.
Dopattest på Lucia. Född ute på Atlanten Ångaren Arizona 3 maj 1992 Dopattest på Lucia. Född ute på Atlanten Ångaren Arizona 3 maj 1992

Resan över tar ju några veckor och någonstans där ute på
Atlanten börjar Karolina att föda sitt första barn.
Ett lite flickebarn föds och får namnet Lucia.
Att föda barn på Amerikabåten är inte att rekommendera, det finns varken hygien eller rent vatten att skryta om. Förhållandena var urusla och det var nog med att klara sin egna livhank.
Det lilla flickebarnet är illa medtaget från början och varken mor eller barn mår så bra då de kommer iland till Pennsylvania.

Vigselbevis för Anders och Karolina Vigda i pennsylavania 17 maj 1992 Vigselbevis för Anders och Karolina Vigda i pennsylavania 17 maj 1992

Men för ordningen skull har Anders via en god vän som redan bor i Amerika ordnat med präst så det blir både vigsel och nöddop.
Tyvärr orkar inte Lucia så länge, i augusti samma år dör hon och det kom att bli en tuff start för det unga paret i landet over there.
Men de kommer igen, Anders och Karolina, och under de åtta år som de stannar i Amerika hinner Karolina få fem barn och tre utav dem överlever. De tjänar ihop en liten förmögenhet och bestämmer sig 1901 att återvända hem och ta över Karlsberg.

Karlsberg Gård tidigt 1900-tal
Karlsberg Gård tidigt 1900-tal

Karolina är åter gravid då hon går på båten hem till Sverige men denna gången håller det sig och Gerda föds i Sverige.
Karolina och Anders kommer att få tre barn som föds i Sverige. Så sammanlagt föder Karolina 8 barn och 6 av dem överlever varav Hugo är den yngsta och född 1907. Han är sedan den som tar över gården efter sin far.

Hela familjen samlad. Anders och karolina längst ner till vänster och Hugo står bakre raden andre från vänster
Hela familjen samlad. Anders och karolina längst ner till vänster och Hugo står bakre raden andre från vänster
Karlsberg Gård Anders och Karolina
Karlsberg Gård Anders och Karolina
Karolina i trädgården på Karlsberg Gård
Karolina i trädgården på Karlsberg Gård
Anders med jakthund och bössa under armen
Anders med jakthund och bössa under armen
Skördetid med två vackra hästar
Läs hela inlägget »

Hjärnan har fattat det länge, men kroppen, själen och medvetandet har inte riktigt tagit in det, inte innan nu.Först snabbt, som ett knytnävsslag i bröstet och sedan långsamt, långsamt sjunker det in
och det gör ont, ont i själen.

2005 stod vi inför ett vägskäl i livet.
Ladugården var sliten och vi hade bara 45 kor. Då vi tog över gården tjugo år tidigare var det ett helt normalt familjejordbruk men 2005 gick det knappt att överleva på. Så vi behövde bestämma hur vi skulle göra. Det fanns två tydliga val. Ville vi fortsätta som bönder så skulle vi bygga en ny ladugård med plats för 100-120 kor och med allt vad det innebär med fler och större maskiner, mer mark och inte minst mer lån.
Det andra alternativet är att göra något helt annat.

Jag hade sedan en tid börjat vara mer och mer på Karlsberg Gård (dagens B&B). Jag tyckte mer och mer om gården och hade börjat fantisera om att starta ett B&B men även utveckla

Stenugnsbakningen som jag i det läget bara gjorde lite grann
Jag trivdes på Karlsberg, gården hade en skön känsla och atmosfär. Den var gammal och välbevarad från moderniseringar och hade sin charm och sitt ursprung.
Vi bestämde oss för att testa B&B 2005 och efter den sommaren så skulle vi bestämma oss.

Och resten är historia som det heter…
2006 blir vårt övergångsår. Vi avvecklar mjölkkorna och

 Väljer att utveckla Karlsberg Gård

Det är svårt att ”testa” om du vill göra något annat för att sedan kunna komma tillbaks vad det gäller bonneriet När du sålt korna och arrenderat ut marken är ditt liv som bonde över. Du kommer aldrig att gå tillbaks. Jag vet ingen, verkligen ingen som gjort den resan. När du bestämmer dig för att sluta är det så, den tidsepoken går nu i graven.  Den dagen då 18 st av våra allra finaste kossor skulle säljas vidare och förhoppningsvis få en bra framtid på ett nytt ställe, glömmer jag aldrig,

Klockan är runt åtta på morgonen och alla kossorna är mjölkade. Transportbilen dånar in på gårdsplanen och jag vet att nu kommer mina kossor att för alltid lämna gården. Det är stora, fina, dräktiga djur som mjölkar bra. Jag och Bengt lägger på den ena grimman efter den andra och en efter en går de upp på transporten. Vi pratar inte så mycket, det är fullt schå att bara få upp allihop på bilen. När alla korna är lastade hissar transportören upp lemmen till lastbilen och jag ser våra kossor för sista gången. Men det är först när lastbilen kör ut från gården som smällen kommer. Jag är helt oförberedd och blir totalt överrumplad. Det är som att få ett knytnävsslag rätt i magen. Kroppen, själen, sinnet, medvetandet (kalla det vad du vill) har fattat, det är över nu, min tid, vår tid som bönder är över. Det gör fruktansvärt ont och när jag ser på Bengt ser jag att han känner likadant. Vi står en stund utanför ladugårdsdörren och bara andas. Vi vet båda att nu ska vi snart öppna dörren för att gå in i ladugården och där se hur nästan hälften av korna försvunnit. Eftersom vi hade uppbundna djur som stod i två rader så syntes det extra tydligt, alla hålen efter de kor som precis åkt.
Direkt efter frukost flyttar jag sedan ihop kossorna så de står jämte varandra och nu visste jag att det värsta var över.

De här bilderna är från -92, -93 nånting då vi tog upp potatis

När jag ser tillbaks på vår tid som bönder så är det med stor glädje. Våra tre barn Robin Albin och Maja har fått växa upp på gården och tagit del av naturen och fått förmånen att ha sin mamma och pappa intill sig hela tiden.

Det är underbart att se tillbaks på dessa bilder. Här är det Albin i overall som undersöker traktorn och hitchkroken.

Och Robin som så gärna satt i traktorn mest hela tiden. Skulle gissa att det är -91.
Många mil har det blivit då Bengt skulle hämta sågspån, krossa havre eller bara köra på åkrarna

Läs hela inlägget »

Min dröm och mål är att få vara entreprenör i själ och hjärta, att få utveckla vårt företag i rätt riktning genom att utnyttja mer och mer av alla sköna byggnader som finns. Att kunna få ge jobb, sysselsättning och driv åt yngre själar. Jag ser framför mig lite som i dimma, hur nya projekt kommer fram i periferin och resan fortsätter framåt med glädje och kärlek.

Min vision är att gården får leva och ha ett skönt flyt alla dagar i veckan av människor som söker glädje, lantlighet, genuinitet. Att få skapa en oas för alla människor som lever idag.

Att de ska känna att vi brytt oss lite extra och har ansträngt oss lite utöver det vanliga för att de ska trivas. Att deras vistelse här blir ett skönt avbrott från vardagen..

Läs hela inlägget »

Var rädd om din inre trädgård
Vi finns här av en anledning och vi har fått alla de unika egenskaper vi har för att vi ska göra något utav dem. Och vi vet när det är rätt…

Är du full av ideér och skulle vilja utveckla något?
Har du lite galna tankar om hur det ska gå till?
Är det något som ingen annan gör eller väldigt få?
Kan du se framför dig hur det skulle kunna se ut?
Men framför allt brinner ditt hjärta och ropar ja, ja, ja då du tänker på det?
Då finns det bara en sak GÖR DET…..

Det kommer säkert att bli mycket jobb, blod, svett och tårar men din inre kraft kommer att visa dig vägen. Var uthållig och skaffa dig en skön människa som lyssnar och tror på dig.
Men var noga med vem du pratar mer. Släpp inte in vem som helst i din inre trädgård. Vårda dina små plantor (tankar och ideér) ömt och med kärlek. Prata med människor som vill dig väl. Prata framförallt med andra som kanske gjort en liknande resa. Det finns så många elaka tungor som bara vill komma in i din trädgård, trampa på dina plantor och tala om hur dumt och omöjligt allting är. Så skapa en skön inre trädgård men se till att fixa en grind som bara du och noga utvalda får komma igenom.

Jag har haft så sjukt många tankar och galna ideér men jag är ingen dum och ansvarslös människa. I början var jag nog lite naiv och blåögd och pratade gärna om mina ideér till vem som helst och blev väl inte alltid mött med den respekt som jag fick. Nu har jag blivit klokare och väljer vem som får komma in i min trädgård men också lite mer hårdhudad efter erfarenhet såklart. Jag ser ju att det oftast gått ganska bra och innan du försökt vet du inte om det kommer att funka. Jag har prövat många projekt och ideér på Karlsberg, några har blivit bra och andra har jag bara släppt och gått vidare.  Börja med de stegen som du känner dig bekväm med.

Lite tips på hur du kan komma igång

 
Nuläget :)
1. Hur har jag det idag?
(Vad är det som är bra och vad skulle jag vilja göra mer av)
Detta tar ju en stund att fundera ut men ska ses som en analys av nuläget. Bra att skriva ner.
Drömläget:)
2.Hur skulle mitt liv se ut om det var perfekt? ( Hur skulle jag jobba? hur skulle jag må,  vad skulle jag göra mer av och vad skulle jag göra mindre av.)
beskriv drömlivet helt enkelt. Skriv ner
3.Vad behöver jag förändra
Vilka steg behöver jag göra föra komma dit och vad för litet steg skulle jag kunna göra direkt.
När man tänker sitt drömlivet är det också viktigt att tänka vad vill jag till... Och inte vad vill jag komma ifrån för då har du fel fokus. Det är inte lätt att förändra sitt liv och det är viktigt att du får ta det i den takt och ordning som känns mest bekväm.
Lycka till.
Ps Hör gärna av dig m du behöver coaching till ditt drömliv

Läs hela inlägget »

Jo, visst hade jag tänkt tanken och visst hade vi pratat om det men det skulle till en riktigt tjatig Australiensare för att vi skulle baka pizza i vår gamla stenugn för första gången.

Det var mitt i sommaren för kanske fem år sedan och min bror Jörgen som numera bor i australien var här på besök med sin sköna familj. Vi gick borta på B&B:et och filurade lite då Jörgen plötsligt vandrade in i bakstugan och körde in huvudet djupt i i ugnen.

"Kan man inte baka pizza här inne?" säger Jörgen och kommer tillbaka med huvudet i upprätt ställning. "jo det går säkert", svarar jag. 
"Då kan vi väl göra det ikväll?"
"Nej," Det är högsäsong, det kommer att vara fullt med gäster här och jag är trött". 
Ärligt talat kände jag inte alls för att ställa till med pizzabak mitt i sommaren. Det ska eldas och göras deg och sedan fixas till pizzor och sedan tycker jag heller inte riktigt om att "vara ivägen" för mina gäster. 
Men nu hade Jörgen bestämt sig och operation övertalning började. 

Vad glad jag blev att jag lät mig övertalas den gången. Nu kör vi pizzabak som en härlig aktivitet som passar alla. Jag gör en kalljäst deg som sedan får flyta ut mellan mina händer till lagom plåtstorlek och så öser vi på med massa goa grejer, mozzarella, bacon, ädelost, räkor, oliver mm. Recpetet hittar du längre ner

Till 6 pizzor eller 2 stora plåtpizzor

Du behöver
500 g kallt vatten
25 g jäst
700 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
80 g durumvetemjöl, helst ekologiskt
20 g fint havssalt
rapsolja
Gör så här
Bland vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rundriv degbitarna och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
Ta upp degen försikt och låt den flyta ut mellan dina händer, gå runt med hnderna så alla sidor flyter ut. Gör du en stor pizza kan det vara lättare att vara två som hjälps åt att dra ut degen. 
Förslag på fyllning.
1.
Till en stor plåtpizza
2 dl cremé fraiche, att breda ut på botten
Fyll botten med riven ost och sedan på med 
bacon, champinjoner, ½ rödlök och oregano. Strö över ruccola eller basilika direkt då den kommer ut
2.
Till en stor plåtpizza
Tre stora skedar hemlagad tomatsås att breda ut på botten
Fyll på med riven ost och sedan på med ädelost och god mozzarella.Strö över ruccola eller basilika direkt då den kommer ut
3.
Till en stor plåtpizza
Tre stora skedar hemlagad tomatsås att breda ut på botten
Fyll på med riven ost och sedan på med räkor, oliver, färsk sparris och oregano. Peppra med svartpeppar direkt då den kommer ut och strö färsk basilika över

Läs hela inlägget »

Länkar

-

Festen är över och ordningen är återställd

Etiketter

6:30 det är mörkt ute och jag har tassat bort till Karlsberg. Ja,, tassat och tassat, jag cyklade. Det är en varmt höstdag och jag ska pyssla lite i huset innan ljuset kommer och ger mig anledning till dagens löprunda.

I helgen utnyttjade vi vårt B&B för privat bruk. Det är verkligen ett privilegium att få ha en alldeles "egen festlokal" Både jag och Bengt gillar att ha fest så den utnyttjas allt som oftast till lite sköna fester.

Festens rosor pryder bordet :)
Diskmaskinen urplockad, vinglasen på plats och en påse full med goa matrester. Jag känner att detta blir en riktigt fin dag.

Äntligen!

Idag var det supeskönt att få slänga kameran runt halsen och få ge sig ut för att fota alla sköna höstfärger. Solen sken som om den bad om ursäkt för sin frånvaro igår.

Stugorna har bäddat in sig i färger

Vårt fina, fina brygghuset som alltid gör sig så bra på bild :)

På väg hem för lite fika. Önskar er alla en superskön dag <3

Vi är på g...

Med hjälp av duktiga hantverkare kommer vi att ta vår verksamhet ett steg till

På baksidan av huset ska vi skapa en skön oas för våra frukostgäster.

Det börjar så smått att ta form.Sockeln är lagd :) Nu är det bara resten kvar

Här har vi den sköna utsikten våra gäster kommer att få njuta mer utav :)