Mobil logo 2019

God morgon vackra själar.
Nu blir det recept igen.
Jag blir så lycklig när jag kan hitta ett gott, nyttigt och enkelt recept som dessutom är ett sätt att ta vara på rester.

Frasvåfflor på riven kokt potatis OMG.
De blev så goda och var frasiga även när de kallnat.
jag spädde smeten lite extra men det skriver jag i receptet. 

Till denna ljuvliga våffla kommer recept på en helt gudomlig glass av Marie Lind som du kan göra utan glassmaskin. Hur bra är inte det.

Marie Lind har ett instagramkonto som heter hemmabageriet.se där hon delar recept på massa godsaker men även nyttigheter utan socker och en hel del nattjästa bröd. Enkelt och gott :)

Våfflor: Jag fick ut 11 st av detta recept
 

300 g kokt kall potatis
3,75 dl vetemjöl 
5-6 dl mjölk
1-2 msk rapsolja (svensk)
1 tsk bakpulver
Ca 1-2 msk rapsolja till våffeljärnet

Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
Riv potatisen.
Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla. OBS det kan behövas lite mer mjölkmen degen ska vara ganska tjock.
Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med lite svensk rapsolja
Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Marie Linds Jorgubbsglass lite omtvistad med hallon eftersom det var det som fanns i frysen :)

Ingredienser:
5 dl mellangrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
350 g Hallon
2-3 tsk citronjuice konc.
0,5 dl florsocker
Gör så här:

1.. Mixa hallon,  florsocker och citronjuice  med stavmixer. Låt stå.
2. Vispa ihop grädde och rör ner den kondenserade mjölken med elvisp.
3. Blanda försiktigt ner hallonblandningen i gräddfluffet.
4. Lägg i en burk med lock i frysen och låt stå över natten. Rör runt i glassen cirka en gång i timmen de första 3 timmarna. Då undviker du att det bildas iskristaller av vätskan från jordgubbarna och glassen blir extra krämig.


 

Läs hela inlägget »

Nyttigare bärpaj
8 port
INGREDIENSER
750 g Rabarber, Jordgubbar eller andra bär
1,0 tsk Kardemumma, malen
3,0 msk socker
2,0 msk Potatismjöl
4,0 dl Havregryn
2,0 msk svensk honung (värm den i mikron så den blir flytande)
1,0 tsk Vaniljsocker
75,0 gram Smör fett 80%
1,0 msk Vatten kranvatten

TILLAGNINGSINSTRUKTIONER
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg allt i en pajform ca 26 cm i diameter.
3. Blanda kardemumma (mortla gärna hela kardemummakärnor), socker och potatismjöl. Strö över och blanda med rabarbern och jordgubbarna.
4. Blanda havregryn, flytande honung, vaniljsocker, smör och vatten till en smulig deg och fördela över pajen.
5. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Använd gärna kesella vanilj till :)

Näring per 100 g                                                   158 kcal
 
Näring per portion (receptet är till 8Pers)       213,5 kcal
 
Protein: 4 E%
Fett: 38 E%
Kolhydrater: 58 E%
 

Sju tips på hur du minskar ditt mättade fett i maten men fortfarande har lika stor njutning.
Tummen upp för svenkt och närproducerat.
 *
Det är egentligen inte speciellt svårt att äta lite nyttigare och
de flesta av oss mår bra utav att äta mindre mättat fett.
 *
Mättat fett hittar vi framförallt i feta mejeriprodukter men också rött kött. Här tänker jag koncentrera mig på mejerihyllan
 *
Jag tänkte tipsa dig om hur jag försöker tänka då jag lagar mat.

En mycket enkel sak som jag bytte direkt på studs var till svenskodlad rapsolja. Välj den svenska.
Här i Halland har vi Halländs rapsolja som är sååååååå god.
Alldes guldgul och med en nötig smak.

Rapsolja är rik på omega-6- och omega-3-oljor och har en bra balans dem emellan.*
Jag använder den till allt, stekning, i bakverk, pajdeg och ugnsbakade rotfrukter. Ta bort smöret från stekjärnet och du har kommit en bra bit på vägen.

När det sedan gäller att bre på smörgåsen har jag fortfarande inte hittat något bra och naturligt gott margarin så där kör jag med Arla bregott mellan 57% fett de gånger som jag nu använder smör. Jag har aldrig varit supernoga med att bre på smör.
 
Ett annat alternativ om man vill ha något bredbart är att använda någon av våra goda mjukostar. Välj en med bra kvalité ex ARLAS färskost i olika smaker och med 16 % mättat fett
 
När du köper hem crème fraiche så välj lättcreméfraiche (obs funkar inte så bra att blanda med ex sweetchili) eller varför inte den goda smakasatta som Arla har och det finns massor av smaker.
Här är några exempel:
Tomat/Basilika
Franska örter
Peppar/chili

Testa Arla Vaniljkesella istället för vispad grädde till våfflorna, hur gott som helst.
 
Arlas Mellangrädde istället för vanlig grädde med 27% fett istället för 40%
 
Byt ut hälften av smöret i pajdegen mot kesella kvarg 1%
 
Detta funkar fint för mig och jag känner att jag får lika stor njutning och behållning av maten som innan utan att få i mig så mycket mättat fett.
 
Vad har du för tips?
Kommentera gärna  

Läs hela inlägget »

.Det är inte alltid som man kan bestämma vad som ska ske i ens liv.

Ibland bara händer det saker som man behöver förhålla sig till, ibland är det roliga saker ibland är tråkiga saker och ibland är det så allvarligt att det uppstår ett trauma. Detta hände mig hösten 2002
 
Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli utsatt för någonting sånt här.
Jag hade ju hela mitt liv bara tänk på att få jobba med djur, vara med djur och ta hand om djur.
 
Det är på hösten 2002 någon gång, vi har mjölkproduktion, ungefär 45 kor, och det är morgonmjölkning.

 Under natten så har det kommit en kalv (en kviga som kalvat) och när en ko är redo för att kalva så flyttar man in henne i en stor kalvningsbox. Där får hon sedan kalva i lugn och ro och fungerar allting som det ska så ha kalven kommit på benen på morgonen och druckit utav den första råmjölken och så var det precis denna dagen också.
 Den här gången var det en kviga. En kviga är en förstakalvar så hon hade aldrig någonsin haft på sig en mjölkmaskin vilket kan vara ganska skrämmande. Den suger, drar och pulserar ganska rejält i spenarna och jag har full förståelse för att det kan kännas väldigt speciellt.

Vi börjar med att vi ge henne lite mat på foderbordet såhon går fram och sticker in huvudet och låser sig samtidigt så att hon inte kan backa bakåt och sen sätter man försiktigt på en och en utav spenkopparna och pratar lugnt med henne. Det brukar inte vara så farligt egentligen för har kalven varit framme och diat så är hon lite van.
Hur som helst jag tar in mjölkmaskinen i boxen, kvigan står still och jag klappar lite på henne

 Hon äter sin mat som vi har lagt fram och allt verkar lugnt och tryggt. Jag sätter på maskinen och när jag får på den sista spenkoppen kommer det en sån sjuhelvetes spark helt utan förvarning.
 Hon står helt still och så plötsligt pang*** det är en så j**** kraftig sparke som träffar mig mitt på låret.
 
Kroppen får en chock och jag får ett blodtrycksfall och känner hur det börjar gunga under fötterna Som tur är så är Bengt med mig och liksom drar mig neråt bakåt för att jag inte ska ramla ner där precis bredvid henne.
Där och då förstår jag för första gången i mitt liv att de här djuren är fruktansvärt starka och om de sätter den sidan till som hon gjorde nu så är jag totalt chanslös.

Jag har aldrig i hela mitt liv varit rädd för mina kor och kvigor eller de travhästar som jag jobbade mycket med när jag var yngre, men denna gången var det annorlunda, den här kvigan hade på ett väldigt konkret sätt talat om för mig att att jag är tio gånger så liten som en ko, jag har 10 gånger mindre muskler och tio gånger mindre att säga till om i fysisk styrka.
 
Jag tror inte jag tänkte på det så mycket precis just då, visst jag hade fått smällar och sparkar flera gånger innan men inte alls på detta viset. Man är lite rädd och försiktig några veckor framöver men sedan går det över.
 

Man brukar säga att de gungade i grundvalarna och det var verkligen något som det gjorde. Jag hade kommit till en sån djup insikt om hur farliga dessa djuren skulle kunna vara och hela mitt ben blev blått, från troskanten och ner till foten runt om så det var riktigt rejäl smäll alltså.
 
Det är först efter några dagar, kanske någon vecka som jag inser att det är någonting som har hänt med mig. Jag är inte lika tuff längre, jag tycker det är lite läskigt när korna gör ett hastigt ryck och plötsligt så är det heller inte lika kul.

Jag har ändå en tro på att min rädsla ska gå över bara det går några veckor men när det har gått ett år och jag fortfarande är lika rädd då inser jag att där kanske inte går över.
Jag är mer eller mindre okontrollerat rädd för alla våra kossor.
 När det har gått två år då är jag helt övertygad om att det här kommer inte funka.
 Jag kan inte fortsätta såhär.
Jag kan inte driva ett företag och ta hand om djur som jag är rädd för, det funkar inte och när man är rädd för något så börjar man undvika det, så jag börjar undvika mina djur, vilket gör att de får  mindre förtroende för mig eftersom vi umgås mindre. Innan var jag hos mina kalvar och mina kvigor varje dag och gick runt där, prata med dem, klappade dem och satte mig ner och gosade.
Men nu var det inte alls kul längre och det fanns en rädsla i nästan allt jag gjorde.

När det gått tre år så kommer vi fram till att vi inte ska bygga den där nya lagår´n som vi ibland pratade om. Nej vi ska sälja korna. Vi tar ett nytt kliv ut i livet.
 
Bengt började att jobba som reservdelsman på Maskingruppen i Falkenberg och
jag startade vårt lilla B&B.
Jag vet inte vad som hade hänt med mig till slut om jag hade fortsatt att tvinga mig framåt med korna men jag kände där och då att jag var väldigt nära en farlig kant/vägg/stup eller vad du vill kalla det, efter tre år.

När jag tittar tillbaks så är jag så oerhört stolt och tacksam att vi gjorde det valet. Idag mår jag bra och driver ett fantastsikt härligt företag,
vårt B&B, där jag får träffa massa fina och underbara människor. Jag får jobba hemifrån och har möjlighet att vara med våra hundar hela dagen. Göra saker som jag brinner för. Skapa och genomföra aktiviteter med företag och privatpersoner, baka bröd och pizza i vår gamla stenugn, gjuta praliner, stöpa ljus och ta hand om och vårda vår fina gård med en underbar historia. Att få skapa en vacker plats där du kan få landa, sänka dina axlar och dra djupa andetag.

Läs hela inlägget »

Nu börja idéerna flytta ut till mitt brygghus och bakstuga. Denna vecka kommer det bli stora bakningar i stenugnen med vårt vanliga Karlbergs bröd eller K-limpa som många kallar den.
Jag kommer också testa ett nytt skållat bröd på linfrö och råg som jag sedan blandar i en kompott av morötter och apelsiner.

Jag kommer också att åka in till REKO-ring för att sälja lite smått och gott utav det som vi serverar till frukost. Stenugnsbröd, müsli, müsli marmelader men även surdegspizzadeg så att du sedan kan baka av din egna surdegspizza direkt i ugnen.
Jag kommer också att åka in till REKO-ring för att sälja lite smått och gott utav det som vi serverar till frukost. Stenugnsbröd, müsli, müsli marmelader men även surdegspizzadeg så att du sedan kan baka av din egna surdegspizza direkt i ugnen.

Vad har du på din pizza? Här kommer fem sköna toppingar som jag gärna använder.
Jag gör först en bas av vitlök och tomatpuré som får fräsa försiktigt, blandar i krossade tomater buljongtärning och en gnutta socker. Låter det puttra på 10–15 min och smakar sedan av med salt och peppar.

Nu till toppingarna.
 
1
Tomatsås
Riven ost
Lite Kvibille ädelost i tärningar och
Mozzarella
Strössla oregano
 
2.
Tomatsås
Riven ost och oregano.
Baka av och strö på hackad rödlök, färska räkor, gräddfil och stenbitsrom
 
3
Tomatsås
Riven ost
Champinjoner och skivad rödlök och oregano
Baka av och lägg på svensk lufttorkad skinka och
Strössla rucola över
 
4.
Tomatsås
Riven ost
Svensk salami
Hakad röd chili
Champinjoner
Strössla oregano
 
5
Tomatsås
Riven ost
Strimlade soltorkade tomater
Champinjoner
Mozzarella
Strössla oregano

Baka av och lägg på färsk basilika

Läs hela inlägget »

1 mars och vårmånaden är här
Som jag längtat.

Nu är vintern över och det är dags att öppna upp för säsongen.

‍Det är dags att kavla upp ärmarna och städa upp och göra iordning
utvändigt och invändigt på gården.

Måndagen ägnades åt att kratta, räfsa och samla spik efter snickaren och vårt takbyte.

Resten av veckan blir det invändigt. Alla rummen ska städas och täcken och kuddar, filtar och mattor ska tvättas. Toaletterna får en kraftig dusch av ättika/vatten/diskmedeldoft och kalken släpper.

Alla fönstren ska putsas och de allmänna lokalerna som frukostrum och glasveranda ska få känna på storstädning.



Visst är det som en liten befrielse när man tar tag i storstädning och trädgård eller rensar ut med de tre S:en Slänga, Spara eller Sälja.
Det är ny luft och ny energi som kommer in.
Allt gammalt och stagnerat kommer bort och det blir ett gott Feng Shui.

Jag fyller blomlådor med påskliljor utvändigt och klipper ner pelargonerna som stått på glasverandan hela vintern och ger dem ny jord och sätter lite nya skott i vatten.

Efteråt tar jag en lång promenad med hundarna och känner hur vårkvällen plötsligt förvandlas till kylig, isig och bitig vårluft, precis så där som bara våren kan vara.

Hemma ligger det Bleka (en torskliknande fisk med grovt fint kött) inhandlat på bästa Björkängs fisk och väntar på att få stoppas in i ugnen ihop med lite fisksås. Enkelt och så gott.
Det ska bli en bra kväll med TV, lite stickning på den lilla tröjan som vårt älskade barnbarn Nina ska få och så en skön härlig natt framför mig.

Jag vet att du också tycker om våren eller hur. Vem gör inte det. Hur gör du för att möta våren?

Lika viktigt som att du städar, räfsar och röjer ute och inne, lika viktigt är det ju att du också får din vårstädning. Vad gör du för att tänka lite extra på dig själv.

Dela gärna med dig.

Här kommer mina fem bästa tips för att vårstäda dig själv och ta hand om dig själv. Städa ut vintern och välkomna våren.

Unna dig bär frukt och grönsaker varje dag minst 500g och du fyller på dina C-vitaminbehov och piggnar till.

Bestäm med en kompis minst en gång i veckan att ta en lång promenad eller fråga några av era kompisar om de vill hänga med på tur till helgen. Leta upp en grillplats och grilla korv som rullas in i ett tunnbröd med potatissallad och en god senap. Njut av kaffe och en god hemgjord snickers, receptet som jag la ut i fredags.

Sätt dig på en skön lugn plats, dra tre djupa andetag långt ner i magen, slut ögonen och känn hur pannan slätas ut, axlarna faller ner och räkna ner 10-1 samtidigt som du ser för ditt inre hur du sjunker djupare och djupare ner i en skön avslappning. Låt de tankar som kommer få vingar och flyga iväg, hejdå.
Sitt så en 10-20 min och bara känn hur andningen drar dig neråt mot ett skönt avslappnat mood.

Se till att du laddat kylen med mina sköna snickers som du hugger till kaffet.

Sist men inte minst unna dig fina lökväxter på ditt köksbord, det finns så många fina i affären nu, både pärlhyacint, tulpaner och påskliljor. Plantera dem i en låg vid skål, jag tog en ugnsfast keramikskål, blev superfint ”man tager vad man haver” som Kajsa Varg sa.

Önskar dig en riktigt glad vår

Läs hela inlägget »

Arkiv

Länkar

-

Etiketter