google6a8d4f01dbd7e91b.html
 
Mobil logo 2019

Du får vara med och knåda, baka, elda och sedan ta ut de härligt doftande bröden ur stenugnen...

En aktivitet i äkta brygghusmiljö där vi bakar ett härligt gott bröd i vedeldad stenugn från 1800-talet.
Samla ihop ett gäng på ca 8-10 personer och kom till oss och

känn fläkten från mormors och farmors tid.
Det blir 30 stora runda brödkakor på kursen som ni sedan delar och tar med er hem.

Pris: 2970:-/grupp
          90:-/pers för stenugnsmacka, kaffe/te

Vill ni, kan ni även baka pizza i ugnen innan vi gräddar brödet!

Pris: 140:-/pers

Aktiviteten och kursen görs: Måndag-torsdagar, dagar och kvällar.
 Fredag dagtid, senast 14:00
  På helgen med övernattning läs mer här>
Avbokning fram t.o.m veckan innan ingen avgift
Därefter full debitering.

Kan även bokas som del i ett paket, läs mer här>

Vår stenugn

1850 byggdes den upp. Av traktens duktiga hantverkare och murare. Det var ett jobb som krävde kunskap, noggrannhet och ett stort mått av omsorg.
Jag pratar om vår stenugn på gården. Jag brukar kalla den för vår pärla. Den har stått pall för många brödbak och har tillsammans med flinka kvinnohänder hjälpt till att mätta många munnar genom tiderna.
När du kör fram den lilla grusvägen mot gården ligger brygghuset, huset som rymmer vår stenugn, rakt framför dig. Det är en gammal röd byggnad med kraftiga liggande plank. Det gamla taket har bytts från halm till sticketak och nu vindpinad plåt. På toppen tornar så en liten väderbiten skorsten som ser till att det blir drag i röken från ugnen då vi eldar i den.
Då du kliver in i vårt brygghus för första gången känner du en lukt av rök och eld som aldrig riktigt går att vädra ut. Det är ett ganska litet rum som du kommer in i och är du mer än 180 lång får du se upp så du inte slår i bjälkarna i taket.
Det första du ser rakt fram i vårt lilla brygghuset är en tvådelad blåmålad dörr. Den är mer än hundra år gammal och äger inte en enda spik, den är kilad och träpluggad. Den är tvådelad enbart för att hålla hönor, katter och ungar ur vägen men samtidigt få in luft för att draget i skorstenen skulle bli optimalt. När du går fram mot dörren kan du strax innan slå blicken till höger och ser då vår lilla pärla, stenugnen. För att underlätta arbetet med den trettio kilo tunga degen har vi skaffat en degblandare. Också den är av det äldre slaget, sent -40tal men det känns ändå som lite fusk om man tänker hur vältränade kvinnoarmar slet för att knåda den stora degen blank och smidig för ett så riktigt fint bak. För dig och mig är det bara en kul grej och så en fin upplevelse tillsammans plus att vi får något gott att ta med oss hem men om vi går tillbaka 60-70 år i tiden eller ännu mer var denna aktivitet mycket viktig och kanske det enda de hade att mätta magarna med under några veckor. Det var viktigt att det inte gick fel så allt var under största möjliga koncentration.
Det är här ni ska arbeta i kväll. Varmt välkomna

loading...