Mobil logo 2019

Frasiga våfflor av potatis

God morgon vackra själar.
Nu blir det recept igen.
Jag blir så lycklig när jag kan hitta ett gott, nyttigt och enkelt recept som dessutom är ett sätt att ta vara på rester.

Frasvåfflor på riven kokt potatis OMG.
De blev så goda och var frasiga även när de kallnat.
jag spädde smeten lite extra men det skriver jag i receptet. 

Till denna ljuvliga våffla kommer recept på en helt gudomlig glass av Marie Lind som du kan göra utan glassmaskin. Hur bra är inte det.

Marie Lind har ett instagramkonto som heter hemmabageriet.se där hon delar recept på massa godsaker men även nyttigheter utan socker och en hel del nattjästa bröd. Enkelt och gott :)

Våfflor: Jag fick ut 11 st av detta recept
 

300 g kokt kall potatis
3,75 dl vetemjöl 
5-6 dl mjölk
1-2 msk rapsolja (svensk)
1 tsk bakpulver
Ca 1-2 msk rapsolja till våffeljärnet

Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
Riv potatisen.
Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla. OBS det kan behövas lite mer mjölkmen degen ska vara ganska tjock.
Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med lite svensk rapsolja
Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Marie Linds Jorgubbsglass lite omtvistad med hallon eftersom det var det som fanns i frysen :)

Ingredienser:
5 dl mellangrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
350 g Hallon
2-3 tsk citronjuice konc.
0,5 dl florsocker
Gör så här:

1.. Mixa hallon,  florsocker och citronjuice  med stavmixer. Låt stå.
2. Vispa ihop grädde och rör ner den kondenserade mjölken med elvisp.
3. Blanda försiktigt ner hallonblandningen i gräddfluffet.
4. Lägg i en burk med lock i frysen och låt stå över natten. Rör runt i glassen cirka en gång i timmen de första 3 timmarna. Då undviker du att det bildas iskristaller av vätskan från jordgubbarna och glassen blir extra krämig.