google6a8d4f01dbd7e91b.html
 
Mobil logo 2019

 7 tips på nyttigare njutning

Nyttigare bärpaj
8 port
INGREDIENSER
750 g Rabarber, Jordgubbar eller andra bär
1,0 tsk Kardemumma, malen
3,0 msk socker
2,0 msk Potatismjöl
4,0 dl Havregryn
2,0 msk svensk honung (värm den i mikron så den blir flytande)
1,0 tsk Vaniljsocker
75,0 gram Smör fett 80%
1,0 msk Vatten kranvatten

TILLAGNINGSINSTRUKTIONER
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg allt i en pajform ca 26 cm i diameter.
3. Blanda kardemumma (mortla gärna hela kardemummakärnor), socker och potatismjöl. Strö över och blanda med rabarbern och jordgubbarna.
4. Blanda havregryn, flytande honung, vaniljsocker, smör och vatten till en smulig deg och fördela över pajen.
5. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Använd gärna kesella vanilj till :)

Näring per 100 g                                                   158 kcal
 
Näring per portion (receptet är till 8Pers)       213,5 kcal
 
Protein: 4 E%
Fett: 38 E%
Kolhydrater: 58 E%
 

Sju tips på hur du minskar ditt mättade fett i maten men fortfarande har lika stor njutning.
Tummen upp för svenkt och närproducerat.
 *
Det är egentligen inte speciellt svårt att äta lite nyttigare och
de flesta av oss mår bra utav att äta mindre mättat fett.
 *
Mättat fett hittar vi framförallt i feta mejeriprodukter men också rött kött. Här tänker jag koncentrera mig på mejerihyllan
 *
Jag tänkte tipsa dig om hur jag försöker tänka då jag lagar mat.

En mycket enkel sak som jag bytte direkt på studs var till svenskodlad rapsolja. Välj den svenska.
Här i Halland har vi Halländs rapsolja som är sååååååå god.
Alldes guldgul och med en nötig smak.

Rapsolja är rik på omega-6- och omega-3-oljor och har en bra balans dem emellan.*
Jag använder den till allt, stekning, i bakverk, pajdeg och ugnsbakade rotfrukter. Ta bort smöret från stekjärnet och du har kommit en bra bit på vägen.

När det sedan gäller att bre på smörgåsen har jag fortfarande inte hittat något bra och naturligt gott margarin så där kör jag med Arla bregott mellan 57% fett de gånger som jag nu använder smör. Jag har aldrig varit supernoga med att bre på smör.
 
Ett annat alternativ om man vill ha något bredbart är att använda någon av våra goda mjukostar. Välj en med bra kvalité ex ARLAS färskost i olika smaker och med 16 % mättat fett
 
När du köper hem crème fraiche så välj lättcreméfraiche (obs funkar inte så bra att blanda med ex sweetchili) eller varför inte den goda smakasatta som Arla har och det finns massor av smaker.
Här är några exempel:
Tomat/Basilika
Franska örter
Peppar/chili

Testa Arla Vaniljkesella istället för vispad grädde till våfflorna, hur gott som helst.
 
Arlas Mellangrädde istället för vanlig grädde med 27% fett istället för 40%
 
Byt ut hälften av smöret i pajdegen mot kesella kvarg 1%
 
Detta funkar fint för mig och jag känner att jag får lika stor njutning och behållning av maten som innan utan att få i mig så mycket mättat fett.
 
Vad har du för tips?
Kommentera gärna  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Michaela Jaconelli » Jag heter Anneli...:  ”Så härligt. Stackars Bengt, han har det inte lätt nu på ålderns höst och urfatti”

  • Maria Fagermyr » Din inre trädgård:  ”Så bra skrivit. Jag har oxå fått lära mig (den hårda vägen) att inte släppa in a..”

  • Maja Andersson » Din inre trädgård:  ”Så fint och klokt skrivit <3”

  • Anna Evertsson » Din inre trädgård:  ”Mycket kloka tankar, tack för att du delar med dig Anneli. Att stanna upp och in..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln