google6a8d4f01dbd7e91b.html
 
Mobil logo 2019

Hur det började...

Anders hade gått till grannstället och träffat Karolina. De var inte gifta eller ens förlovade. Men faktum kvarstod, hon var gravid och här börjar resan...

Anders och Karolina i unga år
Anders och Karolina i unga år
Hugo Hugo

Men jag får ändå börja med Hugo.
Det var Hugo som bodde här då vi 1987 började arrendera marken runt Karlsberg gård. Då var Hugo redan en gammal man och hade slutat med sitt jordbruk några år innan. Bengt och hans familj ägde grannstället till Karlsberg gård. Bengts far Karl-Erik arrenderade redan marken av Hugo så när vi köpte Bengts föräldrahem -87 tog vi även över arrendet av Hugo. Han var född på gården och hade levt hela sitt liv på gården och den dagen -96 som han dog gjorde han också det på gården.

Karolina och Anders med äldste sonen Edvin född 1893 i Amerika Karolina och Anders med äldste sonen Edvin född 1893 i Amerika
Året är 1892 och Hugos far Anders är 28 år och redo för att ta över gården men i sista stund backar han ur.  Anders tackar nej, skruvar på sig lite och säger att han vill emigrera till Amerika.
Varför det blev som det blev vet vi inte men Anders hade varit hemma på vår gård (grannstället), där det på den tiden fanns en ung hushållerska, Karolina 23 år och gjort sig lite olycklig med henne (ja man kallade det så).
De var varken förlovad eller gifta men av någon konstig anledning hade Karolina blivit gravid. Det här var ju absolut inte bra och om det nu var så att de faktiskt ville dölja hela graviditeten eller bara var äventyrslystna kan vi bara spekulera i. Men de beger sig iväg våren -92 och Karolina är vid denna tid höggravid,
så det där med att dölja någon graviditet var det inte tal om.
Dopattest på Lucia. Född ute på Atlanten Ångaren Arizona 3 maj 1992 Dopattest på Lucia. Född ute på Atlanten Ångaren Arizona 3 maj 1992

Resan över tar ju några veckor och någonstans där ute på
Atlanten börjar Karolina att föda sitt första barn.
Ett lite flickebarn föds och får namnet Lucia.
Att föda barn på Amerikabåten är inte att rekommendera, det finns varken hygien eller rent vatten att skryta om. Förhållandena var urusla och det var nog med att klara sin egna livhank.
Det lilla flickebarnet är illa medtaget från början och varken mor eller barn mår så bra då de kommer iland till Pennsylvania.

Vigselbevis för Anders och Karolina Vigda i pennsylavania 17 maj 1992 Vigselbevis för Anders och Karolina Vigda i pennsylavania 17 maj 1992

Men för ordningen skull har Anders via en god vän som redan bor i Amerika ordnat med präst så det blir både vigsel och nöddop.
Tyvärr orkar inte Lucia så länge, i augusti samma år dör hon och det kom att bli en tuff start för det unga paret i landet over there.
Men de kommer igen, Anders och Karolina, och under de åtta år som de stannar i Amerika hinner Karolina få fem barn och tre utav dem överlever. De tjänar ihop en liten förmögenhet och bestämmer sig 1901 att återvända hem och ta över Karlsberg.

Karlsberg Gård tidigt 1900-tal
Karlsberg Gård tidigt 1900-tal

Karolina är åter gravid då hon går på båten hem till Sverige men denna gången håller det sig och Gerda föds i Sverige.
Karolina och Anders kommer att få tre barn som föds i Sverige. Så sammanlagt föder Karolina 8 barn och 6 av dem överlever varav Hugo är den yngsta och född 1907. Han är sedan den som tar över gården efter sin far.

Hela familjen samlad. Anders och karolina längst ner till vänster och Hugo står bakre raden andre från vänster
Hela familjen samlad. Anders och karolina längst ner till vänster och Hugo står bakre raden andre från vänster
Karlsberg Gård Anders och Karolina
Karlsberg Gård Anders och Karolina
Karolina i trädgården på Karlsberg Gård
Karolina i trädgården på Karlsberg Gård
Anders med jakthund och bössa under armen
Anders med jakthund och bössa under armen
Skördetid med två vackra hästar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Michaela Jaconelli » Jag heter Anneli...:  ”Så härligt. Stackars Bengt, han har det inte lätt nu på ålderns höst och urfatti”

  • Maria Fagermyr » Din inre trädgård:  ”Så bra skrivit. Jag har oxå fått lära mig (den hårda vägen) att inte släppa in a..”

  • Maja Andersson » Din inre trädgård:  ”Så fint och klokt skrivit <3”

  • Anna Evertsson » Din inre trädgård:  ”Mycket kloka tankar, tack för att du delar med dig Anneli. Att stanna upp och in..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln