Mobil logo 2019

Australien+ Pizza= sant

Jo, visst hade jag tänkt tanken och visst hade vi pratat om det men det skulle till en riktigt tjatig Australiensare för att vi skulle baka pizza i vår gamla stenugn för första gången.

Det var mitt i sommaren för kanske fem år sedan och min bror Jörgen som numera bor i australien var här på besök med sin sköna familj. Vi gick borta på B&B:et och filurade lite då Jörgen plötsligt vandrade in i bakstugan och körde in huvudet djupt i i ugnen.

"Kan man inte baka pizza här inne?" säger Jörgen och kommer tillbaka med huvudet i upprätt ställning. "jo det går säkert", svarar jag. 
"Då kan vi väl göra det ikväll?"
"Nej," Det är högsäsong, det kommer att vara fullt med gäster här och jag är trött". 
Ärligt talat kände jag inte alls för att ställa till med pizzabak mitt i sommaren. Det ska eldas och göras deg och sedan fixas till pizzor och sedan tycker jag heller inte riktigt om att "vara ivägen" för mina gäster. 
Men nu hade Jörgen bestämt sig och operation övertalning började. 

Vad glad jag blev att jag lät mig övertalas den gången. Nu kör vi pizzabak som en härlig aktivitet som passar alla. Jag gör en kalljäst deg som sedan får flyta ut mellan mina händer till lagom plåtstorlek och så öser vi på med massa goa grejer, mozzarella, bacon, ädelost, räkor, oliver mm. Recpetet hittar du längre ner

Till 6 pizzor eller 2 stora plåtpizzor

Du behöver
500 g kallt vatten
25 g jäst
700 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
80 g durumvetemjöl, helst ekologiskt
20 g fint havssalt
rapsolja
Gör så här
Bland vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rundriv degbitarna och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
Ta upp degen försikt och låt den flyta ut mellan dina händer, gå runt med hnderna så alla sidor flyter ut. Gör du en stor pizza kan det vara lättare att vara två som hjälps åt att dra ut degen. 
Förslag på fyllning.
1.
Till en stor plåtpizza
2 dl cremé fraiche, att breda ut på botten
Fyll botten med riven ost och sedan på med 
bacon, champinjoner, ½ rödlök och oregano. Strö över ruccola eller basilika direkt då den kommer ut
2.
Till en stor plåtpizza
Tre stora skedar hemlagad tomatsås att breda ut på botten
Fyll på med riven ost och sedan på med ädelost och god mozzarella.Strö över ruccola eller basilika direkt då den kommer ut
3.
Till en stor plåtpizza
Tre stora skedar hemlagad tomatsås att breda ut på botten
Fyll på med riven ost och sedan på med räkor, oliver, färsk sparris och oregano. Peppra med svartpeppar direkt då den kommer ut och strö färsk basilika över

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Michaela Jaconelli » Jag heter Anneli...:  ”Så härligt. Stackars Bengt, han har det inte lätt nu på ålderns höst och urfatti”

  • Maria Fagermyr » Din inre trädgård:  ”Så bra skrivit. Jag har oxå fått lära mig (den hårda vägen) att inte släppa in a..”

  • Maja Andersson » Din inre trädgård:  ”Så fint och klokt skrivit <3”

  • Anna Evertsson » Din inre trädgård:  ”Mycket kloka tankar, tack för att du delar med dig Anneli. Att stanna upp och in..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln